Waltersson

”Nej, han är oumbärlig!”

leave a comment »

Stalin har förlorat mycket av sin hjältestatus sedan 1945 – även i östra Ukraina. Segerdagen arrangeras nuförtiden i en mer allmänpatriotisk anda – utan koppling till krigets arkitekter. Under ljusblåa fanor fylls Charkovs centrum av anhängare till den kapitalistiska epokens regionbärande parti. Men alla människor var inte kapabla att följa nomenklaturans ideologiska u-sväng när Berlinmuren föll. Dessa kan inte utan vidare uteslutas från evenemang som Segerdagen, som nu delas av stalinister, ryska nationalister, ukrainska nationalister… och det ljusblå Regionernas Parti. Men några ljusblå partifunktionärer blir förbannade när porträttet på Stalin dyker upp den gemensamma minnesstunden.

– Kan ni inte bara komma hit utan honom?, ropar några av dem.

– Nej, han är oumbärlig!, svarar den ännu ännu troende stalinisten som bär plakatet och knallar vidare.

Han begär inte mer än att få delta på Segerdagen på samma sätt som dagen ursprungligen firades och det tillåts han faktiskt att göra.

stalin

2009 års Segerdag på Frihetstorget i Charkov – ett av världens största torg.

leninst

Finns det förresten någon 2-miljonstad i Europa som är så okänd bland svenskar? Mitt emellan Charkov och Kiev ligger däremot en liten, idag obetydlig, ukrainsk håla som nästan alla hört talas om på grund av ett historiskt förlopp som än idag missbrukas i alla möjliga sammanhang för att upprätthålla främmandegörandet av ”ryssen”.

Att så många invånare i Charkov har större förtroende för Ryssland än för EU kanske inte är så underligt egentligen. Kreml har som bekant behandlat utmarken Ukraina ganska illa de senaste århundradena, men den genomsnittlige ryssen är trots allt betydligt mer intresserad av Ukraina och kan betydligt mer om landet än EU-invånarna.

Att västeuropéer i allmänhet vet så fruktansvärt lite om Ukraina verkar dock inte dämpa den västerländska elitens avsikt att expandera ekonomiskt och militärt i landet. Att majoriteten av ukrainarna inte vill gå med i EU eller att stödet för NATO är så svagt förefaller heller inte besvära expansionens arkitekter.

Annonser

Written by waltersson

29 september 2009 den 22:39

Publicerat i Ukraina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: